AC Apartment

by Square One

Status:

Completed

Location:

Bucharest, Romania

Year:

2011

Colaboration with:

Square One

Team:

Ionel Pascu, Adrian Cancer-Zeana, Andrei Nastase
EN

In most of the interior renovation cases of a top floor apartment, the starting point is a partitioned space, and the end result is most likely an open space. However, in this case, the developers proposed a penthouse with an interior elevator, divided by glass walls and curtains. Ultimately it resorted to a more profitable solution in terms of trade, with two distinct apartments with a terrace surrounding all sides. The penthouse was pragmatically restructured into three bedrooms apartments with two bathrooms.

The apartment is organized along the longitudinal axis of the generous circulation, flanked by storage spaces. With a few exceptions, the exterior closing is made exclusively of sliding windows, with the maximum size allowed for the chosen system, so that the interior can communicate with the nature that surrounds the residential building.

The materials and color palette were reduced as much as possible, being rigorously distributed according to surfaces and volumes. All vertical finishes, including doors, have their heights from floor to ceiling. The open kitchen and the living area revolve around an island of 4 meters in length, with multiple purposes. The master bedroom and bathroom are separated by glass panels with white curtains for privacy. The formal rigor of the omnipresent right angle is humanized through organic graphics, hidden in contemplative spaces, like a respiratory system.

RO

În majoritatea cazurilor de reamenajare interioară a unui apartament situat la ultimul nivel, punctul de pornire este un spaţiu compartimentat, iar rezultatul – un open space. În cazul de faţă însă, dezvoltatorii au propus un penthouse cu lift interior, impartit prin pereti din sticlă şi perdele. In final s-a recurs la o solutie mai profitabila din punct de vedere comercial, cu două apartamente la scara si terasa perimetrala. Penthouse-ul a fost restructurat pragmatic în doua apartamente de patru camere cu două băi, plus spaţii de depozitare şi circulaţii.

Apartamentul este organizat de-a lungul axei longitudinale a circulaţiilor generoase, flancată cu spatii pentru depozitare. Cu mici excepţii, închiderea exterioară a apartamentului este realizată exclusiv din panouri glisante de sticlă, avand dimensiunea maximă permisă de sistemul ales, astfel încât interiorul să poată comunica cât mai mult cu natura din jur.

Paleta de materiale si culori a fost redusa pe cat posibil, acestea fiind riguros repartizate pe suprafeţe şi volume. Toate elementele verticale, inclusiv uşile, au înălţimea liberă din pardoseală in plafon. Zona living-dining-bucătărie gravitează în jurul unei insule de 4 metri lungime, cu rol de jardinieră, blat de lucru şi loc de luat masa. Dormitorul matrimonial şi baia fac corp comun, fiind despărţite printr-o închidere din sticlă, secondată de o draperie albă. Rigoarea formală a omniprezentului unghi drept este umanizata prin elementele grafice, ascunse in spatiile contemplative, asemeni unui sistem respirator.